Sunday, November 22, 2009

Projekt 2012-En plan för världen

Internationell Hjälpservice
Ge personliga meddelanden och överraskningar över hela världen genom uppdragstagare och uppdragsgivare i alla länder. Ett nätverk av människor hjälps åt att göra uppdrag som gör folk glada. Uppdragen är små och enkla, men kräver att man är på plats för att kunna utföras.

Starta en site där man lägger upp vad man kan göra, vilka uppdrag man åtar sig och vad man vill ha utfört. Likt "Couchsurfing" kan hjälpare registrera sig i den stad de är villiga att hjälpa till. En annan användare kan sedan gå in och be dom att göra ett uppdrag i staden.
Ex. Din flickvän är på semester utan dig i Sidney och du vill överraska henne. Man går upp på "Message in a bottle"-sajten och frågar om någon i Sidney är villig att gå till hennes hotell och lägga ett hjärta och ditt namn byggt av stenar utanför hennes dörr. En uppdragstagare åtar sig att göra detta och rapporterar sedan in genomfört uppdrag. När du fått din flickväns reaktion skriver du och berättar hur det gick och tackar för hjälpen.
(kom gärna med fler eller bättre exempel)
Din vän studerar i Moskva och ligger sen en vecka ensam och eländig med hög feber i sin lilla lägenhet, du är för långt borta för att hjälpa henne. Men då kan du gå in på "Messege in a bottle" och fråga om någon kan gå förbi med en liten korg mat som passar sig för sjuka och en cd med tröstande musik.
Skulle kunna kickas igång med några tjusiga filmade eller tecknade framgångssagor som vinner människors hjärtan och sprider sig som ringar på vattnet.

Alla 18+ år får tex. gräva diken, jobba med enklare uppgifter inom hemtjänsten, dagis, underhåll av parker och byggnader med mera. Kanske i 18 månader som ett komplement till lumpen, eller ca 2 veckor om året under hela livet.
Samhället skulle ha betydligt större nytta av att unga män och kvinnor fick lära sig användbara saker under "lumpen"-året, som tex första hjälpen, hjärt- och lungräddning, bistå vid förlossning, att laga mat, att bygga hus, köra bil, laga motorer och annat vettigt. De skulle också kunna volontära på soppkök, ålderhomshem och andra ställen som behöver extra händer. För att bidra till samhället, lära sig om "Kollektivet", sitt samhälleliga ansvar, lite disiplin.


Obligatorisk politikerpraktik i verkligheten för att få politiker att genomföra det de kommit fram till. T.ex. att det skall vara färre barn i skolklasserna. De ska under en vecka om året jobba på ställen som påverkas av deras beslut.

Levande skola
Det är ju brist på plats för fritidsgårdar och annat som håller ungdomarna sysselsatta vilket orsakar att de lätt hamnar i kriminalitet och bråk och droger.
För att få bukt med detta problemet kan man införa en skola där all undervisning framförs på ett så roligt sätt som möjligt. Skolböckerna kan vara i serieform och eleverna får spela datorspel
där de lär sig matte och dyl utan att de märker det eftersom de har så roligt.
Historia och samhällskunskap kan man lära sig genom levande rollspel då lär man sig mycket bättre eftersom man får uppleva det själv. Dessa övningar kan även kombineras med gympa.
Lärarutbildningen ska innehålla skådespeleri och psykologi.

1 comment:

Anonymous said...

Hej Mark
Läste informationen igår kväll. Mycket god ide
Hoppas att den slår väl ut i värden
Gunilla R